Discount vouchers available storewide!
Free Grab Delivery & Lalamove for order above RM1000! (For Klang Valley customer)
Kenapa Korang Wajib Beli Softbox

 

Hai semua! Untuk korang yang baru berjinak-jinak dalam content creation, hari ini saya akan share kenapa korang kena step-up content creation korang dengan menggunakan.. softbox! 

 

Softbox ialah istilah yang menerangkan penutup yang mengelilingi sumber cahaya pada semua sisi dan meresap cahaya yang keluar daripadanya. Hari ini, softbox dibina menggunakan bahan yang ringan, dan datang dalam semua saiz dan sangat mudah alih.

 

Softbox berfungsi dengan mengehadkan cahaya dari lampu ke dalam ruang tertutup dan melepaskannya melalui sekurang-kurangnya satu lapisan yang boleh meresap. Apabila cahaya melalui fabrik lut sinar jadi cahaya itu akan spread out, menghasilkan hasil yang sangat sekata dan cahaya lembut yang natural..

Kegunaan softbox terbahagi kepada dua kategori: Lampu Utama (Key Light), sebagai sumber cahaya utama dan Cahaya Isi (Fill Light), sebagai cahaya sekunder untuk mengurangkan kontras. Walaupun sebarang gaya sumber cahaya boleh digunakan untuk key atau fill in light, penggunaan cahaya yang kasar untuk fill in akan menyebabkan hasil yang buruk. Softbox, sebaliknya, sesuai untuk mengisi cahaya kerana ia tidak mengeluarkan bayang-bayang yang keras dan bayangan yang terlalu obvious. 

 

Pelbagai saiz softbox, dan pelbagai jarak di mana ia boleh menjadi berkesan, menambahkan sehingga banyak kemungkinan kombinasi dan pilihan. Saiz softbox yang berbeza mempengaruhi subjek yang sama. 

Semakin besar sumber cahaya, berhubung dengan subjek, semakin lembut cahaya itu. Cahaya lembut mengurangkan kontras, menyembunyikan cela kulit dan melembutkan tepi bayang-bayang. Satu lagi perbezaan penting antara peti lembut kecil dan besar ialah cara peti lembut besar menutupi keseluruhan subjek dengan cahaya. Liputan keseluruhan ini merupakan ciri penting untuk potret penuh atau fotografi perkahwinan.

 

Generally, soft lighting akan menghasilkan imej yang lebih baik daripada harg lighting. Banyak contoh yang ada, antaranya untuk potret, majlis perkahwinan, fotografi produk dan banyak lagi. Pencahayaan lembut bila-bila masa akan menghasilkan imej yang lebih baik daripada pencahayaan keras. 

Pokok pangkalnya, sama ada korang memerlukan softbox ataupun tak, itu semua bergantung kepada preference masing2. Saya cuma berkongsi fakta dan info yang mungkin akan mampu memberikan korang inspirasi untuk berkarya dengan lebih baik. 

Kalau korang nak explore softbox apa yang GS Studio ada, korang boleh explore di gsstudiolighting.com atau cuma klik disini je!

Terima kasih dan jumpa korang next time!