Discount vouchers available storewide!
Free Grab Delivery & Lalamove for order above RM1000! (For Klang Valley customer)
Apa Itu Lighting Gel & Kelebihannya!

Pencahayaan yang betul mampu membantu korang untuk menjual produk kepada potential customer dengan lebih berkesan. Pencahayaan dinamik membolehkan visual korang menceritakan kisah visual yang menawan, meningkatkan pengeluaran anda ke tahap yang lebih tinggi. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah menggunakan lighting gels. 

 

Apa yang Lighting Gel boleh buat?

 

 

Lighting gel ada beberapa tujuan, tetapi matlamat utama mana-mana gel adalah untuk menukar suhu warna cahaya. Tapi apa yang korang kena acknowledge, retina dan lens kamera tidak melihat warna dengan cara yang sama. Oleh itu, dengan menukar suhu warna, imej pada filem kelihatan seperti yang kita harapkan, adalah keseimbangan rumit yang telah ditangani oleh pembuat filem sejak kemunculan filem.

Gel membolehkan korang untuk mengubah suai suhu warna pada lighting rigs korang untuk menjadikannya lebih panas (lebih cahaya kuning/oren) atau lebih sejuk (nada biru) bergantung pada keperluan scene shoot korang. Lightung gel ni juga dapat menambahkan realisme pada video korang dan memberi perincian visual kepada cerita.

Selain itu, kalau korang gunakan green screen, lighting gel juga berfungsi untuk limitkan colour spill. Untuk lebih jelas, colour spill ni selalu terjadi bila cahaya bounce dari green screen dan reflect ke subjek atau pelakon korang. Walaupun hanya sedikit warna hijau, ia menjadikan kerja-kerja post production korang akan jadi lebih sukar untuk keluarkan semula green screen tu.

Jadi, penggunaan lighting gel ni mampu untuk kurangkan light spill ni dan maintain light intensity rendah; alternatif yang lebih murah kepada reflector dan juga umbrella. Ia juga boleh mengimbangi hijau/biru dengan warna kaunter untuk mengelakkannya daripada kelihatan pada kamera.

Selain itu, penonton mungkin tidak mengenali pilihan pencahayaan secara sedar, tetapi ia merupakan satu lagi lapisan yang menaikkan seri dalam cerita anda. Begitu juga, menggunakan gel berwarna untuk menyerlahkan momen watak penting atau menekankan titik emosi membolehkan anda bercerita secara visual di luar dialog.

Inilah realitinya, walaupun anda telah bertukar ke lampu LED daripada lampu tungsten. Walaupun banyak LED rigs mempunyai built in colour temperature option, lighting gel masih merupakan pilihan terbaik anda untuk scene yang lebih menarik dan semula jadi. Walaupun dengan LED terbaik yang anda ada, masih terdapat banyak situasi di mana gel boleh memberikan hasil yang anda perlukan dengan lebih mudah.

Lighting gel yang ada di GS Studio Lighting Equipment adalah ini, Colour Gels Light Filter 4 Colour. Untuk info lanjut, anda boleh klik pautan pada tajuk tadi! 

Semoga bermanfaat!